Natuurlijke Villatuin

Capelle aan den IJssel

Een perceel van ruim 3000m2, met een woning die alleen nog op tekening zichtbaar was, gaf veel vragen aan de nieuwe eigenaren. De combinatie van privacy, uitzicht op het water en een natuurlijk ogende tuin waren de eisen van dit ontwerp.

In het ontwerp is een duidelijke onderverdeling ontstaan in het laten aansluiten bij de woning, met strakke vormen en bijbehorende beplanting. De tuin gaat vloeiend over doormiddel van natuurlijke vormen en bijpassende beplanting. Vanuit de as van de woning met openslaande tuindeuren is een as getrokken van staptegels die de verbinding maakt tussen strak en natuurlijk.

Connectie met de omgeving en privacy

Aan het water wonen is voor veel mensen uniek en dit gevoel wil je beleven vanuit de woning en de tuin!

Maar privacy is ook een belangrijk aspect, de terrassen aan de woning zijn omgeven door plantenborders waardoor in de zomer hier privacy ontstaat. 

Verderop in de tuin zijn terrassen gemaakt waar je vrijer zit en het water meer ervaart, de mensen kunne zo kiezen of ze privé zitten of het water meer willen ervaren.

20210911_105834.jpg

aansluiting op het landschap

Als je aan het water, midden tussen weilanden gaat wonen, dan weet je dat invloeden van buitenaf, onkruid wat overwaait en grondwaterstanden waar je geen invloed op hebt een rol gaan spelen.

In het ontwerp is een cultuurlijk deel rondom de woning meegenomen, dit loopt geleidelijk over in een natuurlijke tuin. Het gazon wordt hier in de juiste vorm gehouden, maar de beplanting wordt deels bepaald door wat er opkomt.

Hierdoor is het onderhoud van de tuin beperkt en krijgt de natuur een kans.

20210911_105320-3.jpg
20210911_105650.jpg